Beschrijving Case.
Mirage3D kreeg de opdracht om CG visuals te ontwikkelen voor een documentaire over de werking en
de gezondheid van het menselijk oog. De opdrachtgever is een Emmy Award winnende scriptwriter die
voor deze documentaire het script al had geschreven. Binnen het team was aan mij de taak om de
projectcoördinatie te doen en om CG visuals te maken. Ik heb dit aangepakt door eerst vaak de
opdrachtgever te briefen, zodat ik een duidelijk idee kreeg wat hij wilde. Omdat het voor mij belangrijk is
om snel materiaal te tonen aan de opdrachtgever heb ik eerst ruwe edits gemaakt, zodat we er snel over
uit waren wat er gemaakt moest gaan worden. Doordat deze opstartfase zo snel ging had ik en mijn
team meer tijd om aan de visuals te werken. Nadat de visuals gerenderd waren was het tijd voor mij om
alles in de edit te plaatsten en te encoden voor de klant. Dit resulteerde in een succesvol eindproduct,
een documentaire verrijkt met prachtige CG Visuals.
Opstartfase
Briefing
Mirage3D werd benaderd door een internationale klant uit de VS. Tijdens een drietal briefings, werd duidelijk dat de klant een script had geschreven voor een educatieve film over het menselijk oog. Ik stelde hem vragen over de deadline, lengte, resolutie, stijl, doelgroep, verhaal en wat ons aandeel in dit project moet gaan worden. Het resultaat van de briefings was dat ik een duidelijk beeld had van de opdracht en de opdrachtgever een goed gevoel en vertrouwen heb gegeven.
Brainstormen
Los van de briefings had ik ook geïnitieerd om te brainstormen over de visuals en het script. Ik luisterde tijdens deze brainstorm sessies goed naar wat de klant wilde en gaf professionele feedback op zijn ideeën. Door deze feedback heeft de opdrachtgever tussentijds zijn script kunnen aanpassen. Dit stelde mij instaat om bij een volgende afspraak meer gedetailleerd over deze aspecten te bespreken. Deze manier van werken, om zo snel mogelijk visuals te ontwerpen vind ik fijn, omdat het voor mij erg efficiënt werkte en dit is iets waar ik waarde aan hecht.
Met deze feedback konden we direct aan de slag om in een volgende afspraak direct de eerste resultaten te kunnen laten zien. Deze efficiënte manier van werken zorgt ervoor dat de klant uiteindelijk krijgt wat hij wil.
Dat deze manier werkt bleek wel toen we het over stilistische keuzes hadden. We hadden diverse stijlen in onze visuals, waaronder realistisch als subsurface. De opdrachtgever vond het ene te realistisch en de subsurface versie te overdreven. We konden aan de hand van de visuals duidelijk alles bespreken en daardoor kregen we een duidelijk beeld over wat de stijl zou worden en hebben we samen besloten voor een stijl tussen het realistische en het subsurface in.
Dit alles heeft de opdrachtgever overtuigd van de expertise van Mirage3D en heeft ons een definitieve ja gegeven voor het project.
Realisatie
Tijdens het realiseren werkte ik met verschillende iteraties. Ik begon Lo-Fi, waar je enkel het geluid hoorde en wat shots voorbij zag komen om een goed gevoel voor timing te krijgen. De volgende iteratie heeft al wat meer bewegingen en zo begon ik telkens opnieuw tot ik uiteindelijk een Hi-Fi verie had. Dit is een Agile werkproces.
Eerste iteratie (Timing)
Timing is erg belangrijk bij de animatie. Om hier een goed beeld van te krijgen heb ik een collega opdracht gegeven om de narration uit het script voor te lezen terwijl ik het opnam. Deze opname gebruikte ik normaal om de shots te kunnen timen en bij het maken van een animatic. Echter toen ik het terug luisterde werd het bij mij al snel duidelijk dat de film veel te lang zou gaan worden, omdat de documentaire maar 22 minuten mocht worden was dit een probleem. Ik communiceerde dit door naar de opdrachtgever. Door mijn professionele feedback was hij overtuigt en heeft hij het script opnieuw aangepast. Hierna heb ik het geluid in de edit geplaatst en hierbij afbeeldingen en video's toegevoegd om snel een visuele storytelling aan de klant te presenteren.
Tweede iteratie (animatic)
Met het nieuwe script kon ik aan de slag met de tweede iteratie. De tweede iteratie wilde ik een Lo-Fi animatic maken met de scènes met simpele animaties, modellen en geen textures. 'Het idee van animatics is om zo snel de scènes in elkaar te zetten, de tijd dat ik hier mee bezig ben kan variëren van 15 min tot een paar uur afhankelijk hoe complex en hoe lang de scène is en hoeveel onderzoek gedaan moet worden. Ik probeer in dit soort documentaire films uit te zoeken hoe het er in het echt uit zou zien en werkt, zodat de echte kenners ook echt het idee hebben dat het zo werkt. Aangezien dit de eerste keer was dat de klant bewegende beelden te zien kreeg, zoals het ongeveer zou gaan worden heeft de opdrachtgever hier vaak veel input op. Ik noteerde dan ook wat de opdrachtgever zei en probeerde samen met hem uit te zoeken wat we kunnen doen om het te veranderen. Als hij geen idee had en het aan mij wil overlaten besprak ik dit probleem met het team om na te denken over hoe we dit anders konden uitbeelden. Hierna werden er nieuwe animatics uitgewerkt, zodat de opdrachtgever tevreden was met de edit. Ik vind dit een fijne manier van werken, omdat ik efficiënt te werk kan gaan en niet overbodig veel renders hoeft te maken.
Nadat de animatics zijn goedgekeurd ga ik kijken wie het beste op de scène gezet kan worden. Hierbij kijk ik waar de specialiteiten van de teamleden liggen en bespreek ik of ze de scène op zich kunnen nemen.
Derde iteratie (Motion Graphic)
Het was nu tijd om de animatics uit te gaan werken. Dit houdt in dat de modellen vervangen worden, De animaties gemaakt worden en dat alles getextureerd wordt. Als de scene helemaal naar wens is wordt hij eerst op lage resolutie uit gerenderd en met lage render settings. Dit vind ik een fijne manier van werken, omdat ik dan erg snel te zien krijg wat het eindresultaat zou gaan worden.' Deze stap kan vaak een hoop tijd en geld besparen. Op deze versies pas ik ook al postproductie toe en zet dit zo op dat ik later dezelfde files kan gebruiken voor de final resolutie renders. Dit was de stap waar het meeste tijd in ging zitten, omdat hier de hele scene gemaakt ging worden, 'Dit kan variëren van een dag tot een paar weken afhankelijk van hoe lang en/of complex de scène is. De scène die u hieronder ziet is een eenvoudige scene en is ook in anderhalve dag in elkaar gezet. Nadat de scènes klaar waren stuurde ik ze naar de opdrachtgever zodat hij een laatste check kon doen, voordat ik ze op de gewenste resolutie en render settings uitrender.
Oplevering
Final edit
Nadat alle scenes eenmaal klaar waren was het tijd om alles in de edit te plaatsen. Met alle final scenes in de edit was het tijd voor mij om een laatste colorgrading over de hele film te doen. Dit zorgt er vaak voor dat de scenes net allemaal iets beter bij elkaar passen en het een bepaald gevoel geeft. In deze laatste stap spelen de kleuren en contrast een belangrijke rol. Als de edit uit gerenderd is kan ik het encoden en opsturen naar de klant.
Voor
Na
Final Product
Het eindproduct is een succesvolle documentaire geworden die inmiddels over de hele wereld vertoond wordt. Het was voor mij erg leerzaam om over dit onderwerp een film te maken. Een documentaire film maken gaat altijd gepaard met een hoop onderzoek over het onderwerp dat behandeld wordt.